Du er her

Denne siden er en del av Autismespekterforstyrrelse. Logg inn for å ta kurset eller lukk denne boksen hvis du bare vil lese innholdet.

Fysisk og psykisk

Overgangen fra barn til voksen kan være vanskelig for mange, for mange med ASF er det sannsynligvis et lite helvete.

It doesn’t take a rocket scientist to tell you that puberty can be hell. Not only for an autie og aspie, but for just about everyone.Mary Newport

Utfordringene kommer på mange områder og skal kort vise til noen:

Fysisk

I løpet av de ti første leveårene mestrer man stadig mer, man får flere og flere ferdigheter. Mye av dette handler om hvilke muligheter kroppen har, gå, sykle, svømme, klatre i trær osv. Man blir fortrolig med kroppen man har, så begynner forandringene, puberteten. En utfordring er jo at dette er ikke noe som skjer på et nøyaktig tidspunkt, i nøyaktig lik rekkefølge og oppstår ved en bestemt alder. Det skjer i en tidsperiode. For mange med ASF vil dette være vanskelig, uforutsigbarheten med når endringene skjer, uforutsigbarheten om hva som skjer, og ikke minst, alle de spørsmålene man kanskje har som det er vanskelig å gi eksakt svar på. Spørsmål som «Når får jeg mensen?», «Når kommer jeg i stemmeskiftet?» - er det ikke mulig å svare på.

Ikke nok med at kroppen endrer seg, det dukker opp hår under armene og rundt genitaliene, man menstruerer, man kommer i stemmeskiftet, man får pupper, ufrivillig sædavgang – kroppsendringer man ikke har kontroll over. I tillegg endrer «hjernen» seg – mange gutter blir motorisk klønete, man får emosjonelle svingninger, søvnbehov endrer seg osv. Problemer som mange ungdommer opplever vil fort kunne bli ekstra strevsomt for ungdom med ASF.

Psykisk

Hormoner er et ord som ofte kommer igjen når man snakker om ungdomstid og pubertet. De er med på å skape forandringer i kroppen, men de påvirker også psykisk.

The shapes of our bodies and social worlds suddenly change. We’re expected to be adults and children at the same time.Mary Newport

Tilleggsvansker og utfordringer